September 26, 2008
Moving out! A Pear Gellate with its own Granita of red wine reduction.
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Mini Cakes
There are so many changes in my life lately that I needed some kind of soul comfort, so in the past few days I've been cooking for others but not for me. And this time I decided to do it for me... Since I've been feeling moody, I thought of a country style pie that reflects everything that is going on lately in my life and most of all, it's done BY me and done FOR me. So I hope you can enjoy a little summer breeze with all of its good fortune and a farewell...
Here is the recipe:
For the crust:
Sugar 4 Tbsp
Vanilla extract 1 Tsp
All purpose flour 300g
Zest of one lemon and its juice
Butter 180g
A dash of salt
Egg yolk 1
1)In a food processor mix the flour, lemon zest and butter until it has the texture of coarse meal.
2)Add the sugar, vanilla extract, the egg yolk and 2 Tbsp of lemon juice (if the dough does not come together, just add more lemon juice) and pulse just until the dough comes together.
3) Chill dough for at least 30 minutes in the fridge.
Filling:
Sugar: 150g
Cinnamon Sticks: 2
Pears: 600g
Red wine: 375ml
1)Peel and slice the pears.
2)In a heatproof bowl pour the red wine, sugar and cinnamon stick and bring it to boil, keep boiling for 5 minutes.
3)Add the pears and cook for 10 more minutes at medium heat.
4)Remove pears and keep cooking until you've reached the syrup consistency (remember that once it's cooled it will get thicker). Set aside.
Pear and Red wine granita:
Red wine syrup: 1/2 cup
1 cooked pear.
1)Process the pear and the wine syrup and freeze for at least 2 hours.
2)once frozen, grasp with a fork the surface of the frozen liquid and that's your granita. Keep Chill until ready to serve.
Assemble:
1)Fold crust over pears in 5 folds, leaving some of the filling visible. Brush with egg wash and bake at 180C for about 30 to 40 minutes, until crust is brown.
2)Once out of the oven when it's completely cool, spread with some of the red wine reduction.
3)Serve warm, cool or at room temperature with the granita and a dollop of cream cheese with honey. Enjoy.
Tarta campestre de peras al vino tinto con granita en su almibar:
Estos ultimos meses han sido puro cambio en mi vida, y necesitaba algun tipo de comfort, y estos ultimos dias estuve cocinando para otros pero no para mi, asi que decidi hacer una tarta al estilo campestre que refleje la clase de comfort que necesitaba estos dias y lo mas importante es que esta hecho POR MI y PARA MI. Espero que la puedan disfrutar... con su de brisa de verano, su buena fortuna y una despedida...
Aca va la receta:
Para la masa:
Azucar 4 cdas
Extracto de vainilla 1 cdita
Harina 0000 300g
Limon 1
Manteca 180g
Sal una pizca
Yema 1
1)Rallar la cascara del limon y extraer su jugo.
2)Procesar la harina con la sal, la ralladura del limon y la manteca hasta obtener una masa arenada.
3)Agregar el azucar, el extracto de vainilla, la yema y una cucharada de limon, agregar mas jugo de limon si la masa lo requiere.
4)Continuar procesando hasta unir los ingredientes
5)Formar un bollo, cubrir con film y dejar reposar en la heladera por 30 minutos.
Relleno:
Azucar 150g
Canela en rama: 1
Peras: 600g
Vino tinto: 375ml
1)Pelar las peras, cortar en cuartos y retirar las semillas.
2)En una cacerola poner el vino, la canela y el azucar, llevar a hervor por 5 minutos.
3)Incorporar las peras y cocinar 10 minutos mas a fuego moderado.
4)Retirar las peras y dejar aparte.
5)Reducir el vino hasta obtener una consistencia de almibar.
Granita de Peras y vino tinto:
Almibar de vino tinto: 1/2 taza
Peras del relleno: 1
1)Procese la pera con el almibar y lleve a freezer haste que se congele (por lo menos 2 horas)
2)Rallar la superficie con un tenedor y servir en copas chicas.
Armado:
1)Estirar la masa sobre una superficie enharinada cortar circulos y cubrir la masa con algunas nueces molidas (opcional) dejando un borde libre de 3 cm aprox.
2)Encima acomodar las peras en forma de abanico y doblar los bordes de masa libre sobre las peras.
3)Pincelar con huevo batido y cocinar en horno precalentado a 180C por 30 a 40 minutos o hasta que los bordes esten dorados.
4)Una vez fria rociar con el almibar de vino y espolvorear los bordes con azucar impalpable.
5)Servir a temperatura ambiente,caliente o fria con una cucharada de queso crema mezclado con un poco de miel y servir con la granita. Que lo disfrutes!
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