June 29, 2008
Raspberries, Raspberries...
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Desserts
Raspberries, Raspberries… they are all that a person would want in a fruit… they’re juicy, sweet but yet acid, small and good for your health, hence you could eat tons of them.
I came across with this recipe because I had some friends coming over to our house and I was having the idea of a crème brulee because last week I bought some tiny molds to fit in any type of small and pretty dessert. I just soooooo wanted to use them. And I also made some banana Cake wrapped in Chocolate mousse with some chilled caramel sauce inside, and covered with a chocolate glased. Sounds great, hu?
Well, here are the recipes and the photos so you can dye to eat them both…
The recipe:
For the crème brulee:
1 ½ cups heavy cream
¼ cup sugar
1 vanilla bean
3 large egg yolks, chilled.
Raspberries as many as you like.
Preheat oven to 300 F. Bring the cream, 1/8 cup sugar and the vanilla bean to a simmer. Remove from heat and cover pan, let it rest for 15 minutes. Meanwhile whisk the egg yolks, add the cream mixture slowly to the egg yolks. Strain and put the mixture along with the raspberries in ramekins. Fill a larger baking pan with hot water up to 2/3 of the ramekins. Cover with aluminum foil and bake for 40 to 45 minutes. The custards are done when they are set but have a uniform jiggle. Chill custards for at least 2 hours.To serve, you'll be coating the top in two thin layers of caramelized sugar. Coat the top of the custards with some of the remaining sugar in a thin even layer. Wipe off any sugar that sticks to the rim of the ramekins. Melt the sugar by moving the flame from a propane or butane torch, back and forth across the top of the custard from a height of not less than 8 inches. As soon as it melts and starts to color, dust lightly with a second coating of sugar and continue to melt and caramelize the sugar.Remove the torch when the sugar is a dark golden color. Allow the caramel to cool and harden for 2 minutes before serving. Do not caramelize the top until ready to serve. The caramelized top will begin to melt after 1 hour.
Variations:
You can replace the raspberries for any other fruit, like pears or you can add to cream a TBSP of any type of liquor.
Improvise!
Versión en Español:
Frambuesas, Frambuesas… son todo lo que una persona puede desear en una fruta… son jugosas, dulces pero al mismo tiempo acidas, pequeñas y buenas para la salud, por eso puedes comer toneladas de ellas sin preocuparte.
Llegue a la conclusión de querer hacer una crème bruleè para el fin de semana porque compre unos pequeños moldecitos que tenía ganas de usar y como íbamos a tener visitas no tenia mejor excusa que eso para ver como quedaba el postre en mis nuevos moldecitos. También hice una “mini torta” de banana envuelta en una mouse de chocolate con salsa de caramelo refrigerada por dentro y cubierta con un glaseado de chocolate. Suena exquisito, no?
Bueno acá les van las recetas y las fotos para que se mueran por comer los dos postres…
Para la Crème bruleè:
1 ½ tazas de crema
¼ taza de azúcar
1 vaina de vainilla, esencia o licor de frambuesa
3 yemas grandes, frías.
Frambuesas u otra fruta a su gusto en cantidad necesaria.
Precaliente el horno a 160 C. Lleve la crema, 1/8 del azúcar y la vaina de vainilla a un hervor suave. Retirar del fuego y cubrir la cacerola, dejar infusionar por 15 minutos. Mientras bata las yemas, despacio añada la crema a las yemas. Cuele. Arregle las frambuesas en los moldes y ponga por encima la mezcla. Cubrir con papel de aluminio para evitar que se quemen por encima y cocinar a baño maría de 40 a 45 minutos. Las natillas estarán cuando tengan un movimiento uniforme. Una vez cocinadas, déjelas estar a temperatura ambiente y luego refrigerar por al menos 2 horas antes de servir.
Para servir, colocar una capa fina de azúcar por encima y con una torcha o soplete o en el peor de los casos grill caramelizar la superficie, dejar enfriar unos segundos y colocar la siguiente capa de azúcar y caramelizar nuevamente. Dejar que se enfríe por 2 minutos y que el caramelo se endurezca antes de servir. No caramelizar las natillas hasta que no estén listas para servir, ya que después de una hora el caramelo se va a empezar a derretir.
Variaciones:
Puedes reemplazar la frambuesa por cualquier otra fruta, como peras o puedes añadir también una cucharada de cualquier tipo de licor. O simplemente hacerlas de vainillas, o hasta incluso de chocolate, o especias o….
Improvisa!
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