They are so fresh and orangy that just makes you wanna eat them...
They bring me back to when I was little and my uncle had a kumquat tree and whenever he came to visit to our house, he would bring us lots of bags full of these little oranges. I remember loving the smell that came out of my hand whenever I touched them.
And I came up with this recipe because I bought a bunch in the groceries store and I just couldn't resist them, but as always, when I got home I didn't know what to do with them, but after chatting on the phone with my mom it occured to me: "Why not trying a crème caramel but caramelized kumquats as a garnish and flovoured with their scent" Perfect. Let's get started! So here is the recipe...
For the caramelized Kumquats:
Kumquats 500 grams
Sugar 350 grams
water 600ml
Wash the kumquats and pinch their skins with a fork or a sharp knife. In the meantime in a small sauce pan heat the water until it starts to boil, then add the pinched kumquats and cook them at slow heat for about 20 minutes.
Remove the pan out of the heat and take the kumquats out of the syrup. Leave them aside. In the same heatproof pan pour only 500ml of the syrup. Discard the rest. Add the sugar and stir at medium heat with a wooden spoon until the sugar has dissolved. Increase the temperature and boil for 10 to 15 minutes. Add the Kumquats to the syrup and cook for 20 more minutes at low heat until they are tender and their skin is shiny.
For the Crème Caramel:
Milk 500ml
3 Eggs
2 Egg yolks
Sugar 115 grams
1 Vanilla Bean
Kumquat zest 1 TBSP
Caramel:
Sugar 350grams
Water 185ml
Prepare the caramel:
In a small sauce pan over medium heat, combine the water and the sugar, stirring to dissolve the sugar. It is important that you brush the inside of the pan with a clean pastry brush dampened with warm water. This will dissolve the tiny granulates of sugar that form around the edge.
Bring to a boil and cook for 7 to 10 minutes until de mixture is light amber in colour. Divide the caramel among ramekins and let cool to room temperature.
Preheat oven to 350 F/ 160 C. Have a pot of boiling water ready. In a bowl, beat the eggs and the egg yolks with the sugar until thick and pale (2-3 minutes).
In a small sauce pan over medium heat, warm the milk, the kumquat zest and vanilla bean until steam begins to rise. Let it steep for 5 to 10 minutes. Add the milk little by little to the eggs, whiking constantly until blended. Strain the custard through a fine sieve and remove the foam that forms on top. Pour the mixture in the ramekins in a roasting pan or baking dish 2 to 3 inches deep and add boiling water to fill the pan halfway up the sides of the ramekins. Cover the pan loosely with aluminium foil and bake until the custards are set, 45 minutes. Transfer the ramekins to a wire rack and let cool at room temperature. Refrigerate for at least 2 hours before serving.
Just before serving, run the tip of a paring knife around the inside edge of the ramekins to loosen the custard. Invert an individual dessert plate over each ramekin, hold the plate and ramekin together and invert again. Lift off the ramekins, shaking it gently, and let the caramel fall out onto the plate. Serves 4. Garnish with the caramelized Kumquats.
mmm... you will not stop eating them...
Versión en Español
Temporada de Kumquats:
Son tan frescos y tienen ese color naranja que te dan ganas de comerlos. Amo los Kumquats en la primavera, en el invierno y en el verano en su rico almíbar, pero los amo más que nada por ser “pequeñas naranjas”.
Me recuerdan a esos días de verano cuando era pequeña y mi tío en aquel entonces tenía un árbol de Kumquats, y nos traía bolsas y bolsas llenas de estas pequeñas naranjitas. Recuerdo el aroma que salía de mi mano llena de esta fruta.
Llegue a la conclusión de esta receta porque compre una cantidad importante en la verdulería ya que no pude resistirme… y como siempre cuando llegue a casa no sabía que hacer con tanta cantidad, pero luego de hablar con mi mama por teléfono se me ocurrió en hacer un flan saborizado en su aroma y con los kumquats como acompañamiento. Perfecto. Empecemos! Acá les va la receta:
Para los Kumquats caramelizados:
Kumquats 500 gramos
Azúcar 350 gramos
Agua 600 ml
Lavar los Kumquats y pinchar las pieles con una broqueta o cuchillo pequeño. Ponerlos en una cacerola amplia y cubrirlos con agua hirviendo. Cocinar por 20 minutos a fuego lento. Colar las frutas y reservar 600 ml del líquido. Verter el líquido en el recipiente, añadir el azúcar y remover a fuego medio hasta que se haya disuelto. Subir el fuego y hervir por 10 a 15 minutos. Incorporar los kumquats y cocinar por 20 minutos a fuego lento, o hasta que adquieran una textura blanda y sus pieles estén lisas y brillantes. Retirar del fuego y dejar enfriar.
Para el flan:
Leche 500ml
3 huevos
2 yemas de huevo
Azúcar 115 gramos
Esencia de vainilla o 1 Vaina de vainilla a gusto
Ralladura de kumquats o naranja 1 Cda.
Para el Caramelo:
Azúcar 350 gramos
Agua o jugo de naranja 185ml
Para preparar el caramelo, poner el azúcar y 185ml de agua en un cazo pequeño a fuego medio. Remover sin cesar por 5 minutos o hasta que el azúcar se haya disuelto. Pasar un pincel húmedo por cualquier resto de cristales de azúcar depositados en las paredes de la cacerola. Cuando el azúcar se haya disuelto, suba el fuego y deje hervir, sin remover, de 6 a 8 minutos, o hasta que la mezcla adquiera un tono ámbar o dorado.
Verter el caramelo en los moldes . Dejar enfriar mientras se prepara el flan. Poner la leche, la vaina de vainilla o esencia y la cascara de los kumquats o naranja. Llevar a ebullición a fuego lento, retirar del fuego y dejar inficionar por 10 minutos. Batir los huevos, las yemas y el azúcar en un cuenco con una batidora eléctrica de durante 2-3 minutos o hasta que la mezcla blanquee y este cremosa (punto letra). Colar la mezcla de leche sobre la de los huevos poco a poco y revuelva. Dejar reposar la mezcla por 10-15 minutos. Luego retirar la espuma que se haya formado en la superficie. Volcar en los moldes y colocar por encima papel de aluminio y cocinar a baño maría a 160 C por 40 a 45 minutos o hasta que estén firmes. A mi me tomo ese tiempo con el horno que tengo por ahí tarde menos con el tuyo. Refrigerar por lo menos 30 minutos antes de servir o si es mejor durante toda la noche.
Desmoldar los flanes y decorar con los Kumquats caramelizados de la forma que te guste. A mi me rindio 5 porciones chicas.
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